search
Log In
5 votes
3.5k views

Ten friends planned to share equally the cost of buying a gift for their teacher. When two of them decided not to contribute, each of the other friends had to pay Rs. $150$ more. The cost of the gift was Rs. ____

  1. $666$
  2. $3000$
  3. $6000$
  4. $12000$
in Numerical Ability
edited by
3.5k views
3
6000 is answer
0
6000
0

150*8=1200

1200/2=600 each person

600*10=6000rs 

7 Answers

20 votes
 
Best answer
Let us suppose each of the $10$ friends were supposed to contribute Rs $x$.

Hence total cost for gift $= \text{Rs } 10 x$.

Now since $2$ friends won't contribute , hence $8$ friends would have to contribute $(x+150)$ each.

By the sum,

$10x = 8x+1200$

$2x= 1200$

$x= 600$

Hence total cost of the gift $= 10x = \text{Rs. }6000$

edited by
3 votes
Let the gift net worth is "x".

Therefore, $\frac{x}{10} = \frac{x-(150*8)}{8}$

x = 6000
3 votes
Friend Name $A$ $B$ $C$ $D$ $E$ $F$ $G$ $H$ $I$ $J$ ${\color{Blue} {TOTAL\ MONEY}}$
Money Contributed $x$ $x$ $x$ $x$ $x$ $x$ $x$ $x$ $x$ $x$       $10x$

 I and J didn't gave the money

Friend Name $A$ $B$ $C$ $D$ $E$ $F$ $G$ $H$  ${\color{red} {TOTAL\ MONEY}}$
Money Contributed $x+150$ $x+150$ $x+150$ $x+150$ $x+150$ $x+150$ $x+150$ $x+150$ $8(x+150)$

${\color{Blue} {TOTAL\ MONEY}}$ = ${\color{red} {TOTAL\ MONEY}}$

$\Rightarrow\ 10x\ =\ 8(x+150)$

$\Rightarrow\  10x\ =\ 8x + 1200$

$\Rightarrow\ 2x\ =\ 1200$

$\Rightarrow\  x\ =\ 600$

so , TOTAL MONEY $=10x=6000$


edited by
2 votes
Suppose each friend share equally cost= x

There are 10 friend so total cost =10x

Two not to decide contribute so  8 friends had to pay 150 more each

8x+150×8=10x

1200=2x

X=600 hence total cost of gift=10×600=6000

Answer C
0 votes
Let x be the amount 1 person is contributing and y be the total amount
Now,

10(x) = y _________(1)
2(0) + 8(x+150) = y ___________(2)

8(x) + 1200 = 10(x)
=> 2(x) =1200

x = 600

therefore total amount, y = 10(x) = 6000
0 votes
let x be the total amount

then per person, they have to give x/10 rs

2 person left

therefore 8*(x/10+150)=x

8*(x+1500)=10*x

8x+12000= 10x

2x=12000

x=6000
0 votes
X = total gift
m= individual gift

X/10=m
X/8=m+150
X=8m+1200
X/10+150=x/8
8x+12000=10x
X=6000
Answer:

Related questions

4 votes
4 answers
1
4k views
Two cars at the same time from the same location and go in the same direction. The speed of the first car is $50$ km/h and the speed of the second car is $60$ km/h. The number of hours it takes for the distance between the two cars to be $20$ km is _____. $1$ $2$ $3$ $6$
asked Feb 7, 2019 in Numerical Ability Arjun 4k views
5 votes
3 answers
2
4.7k views
In the given diagram, teachers are represented in the triangle, researchers in the circle and administrators in the rectangle. Out of the total number of the people, the percentage of administrators shall be in the range of _______ $0$ to $15$ $16$ to $30$ $31$ to $45$ $46$ to $60$
asked Feb 7, 2019 in Numerical Ability Arjun 4.7k views
9 votes
4 answers
3
4.5k views
In a college, there are three student clubs, $60$ students are only in the Drama club, $80$ students are only in the Dance club, $30$ students are only in Maths club, $40$ students are in both Drama and Dance clubs, $12$ ... the college are not in any of these clubs, then the total number of students in the college is _____. $1000$ $975$ $900$ $225$
asked Feb 7, 2019 in Numerical Ability Arjun 4.5k views
5 votes
2 answers
4
2.5k views
Three of the five students are allocated to a hostel put in special requests to the warden, Given the floor plan of the vacant rooms, select the allocation plan that will accommodate all their requests. Request by X: Due to pollen allergy, I want to avoid a wing next to ... by Z: I believe in Vaastu and so I want to stay in South-West wing. The shaded rooms are already occupied. WR is washroom
asked Feb 7, 2019 in Numerical Ability Arjun 2.5k views
...