in Quantitative Aptitude edited by
2,117 views
4 votes
4 votes

A firm hires employees at five different skill levels P, Q, R, S, T. The shares of employment at these skills levels of total employment in $2010$ is given in the pie chart as shown. There were a total of $600$ employees in $2010$ and the total employment increased by $15\%$ from $2010$ to $2016$. The total employment at skill levels P, Q and R remained unchanged during this period. If the employment at skill level S increased by $40 \%$ from $2010$ to $2016$, how many employees were there at skill level T in $2016$?

  1. $30$
  2. $35$
  3. $60$
  4. $72$
in Quantitative Aptitude edited by
by
2.1k views
Migrated from GO Mechanical 3 years ago by Arjun

2 Answers

7 votes
7 votes
Best answer
Number of employees in $2010 = 600.$

Number of employees in $2016 = 1.15 \times 600 = 690.$

So, increase in $90$ employments is by $S$ and $T$ as other $3$ remained constant.

Original $S$ value $ = 0.25 \times 600 = 150.$

New $S$ value $ = 1.4 \times 150 = 210.$

So, increase in $S$ is $60$ and so increase in $T = 90-60=30.$

Original $T$ value $ = 0.05 \times 600 = 30.$

So, new $T$ value $ = 30 + 30 = 60.$

Correct Option: C.
by

2 Comments

Why in S 40% is taken as 1 + 0.4 = 1.4 rather than only 0.4 ? @Arjun Sir please answer.
0
0
@ankit i think you are unaware of basics increase in 40 means increase in 100 so 100+40 =140 which in percentage writen as 1.4
0
0
4 votes
4 votes

$In\  2010: $

Total number of employees $ = 600$ 

Number of employees of skills $Q=R=S=25\%   \ \ of  \ \ 600 =\dfrac{25}{100}\times 600=150$

Number of employees of skill $P = 20\%  \ \ of \ \ 600 =\dfrac{20}{100}\times 600= 120$ 

Number of employees of skill $T= 5\%  \ \ of \ \  600 =\dfrac{5}{100}\times 600 =30$

$In \  2016:$ 

Total number of employees increased by $15\%$ Total number of employees $=1.15 \times 600 =690$ 

As there is no change in skill level of $P, Q, $ and $R$

Number of employees of skill level $P = 120$

Number of employees of skill level $Q = 150$ 

Number of employees of skill level $R=150$ 

Number of employees at skill level $S  \ 40\%$ increases $ = 1.4\times 150 = 210$

Number of employees at skill level $T  = 690-(120 +150+ 150 +210)= 60.$

So,the correct answer is $(C).$

4 Comments

Why in S 40% is taken as 1 + 0.4 = 1.4 rather than only 0.4 ? @Lakshman Sir please answer
0
0
Increased by $40\%$ means $140\%.$
1
1
Sorry SIr, it may sound silly but I am not able to understand how 40% is considered as 140%. Please elaborate.
0
0

@ankit3009 let a quantity be 100 units when you increase it by 40% then the quantity will become 140 which is 1.4 times the original quantity which was 100 i,e (1.4 *100 = 140 ) which is 1 + 0,4 i.e 100 + 0,4*100 which will also give 140.

0
0
Answer:

Related questions