# GATE2015 EC-2: GA- 8

2.5k views
A tiger is $50$ leaps of its own behind a tree. The tiger takes $5$ leaps per minute to the deer's $4.$ If the tiger and the deer cover $8$ meter and $5$ meter per leap respectively, what distance in meters will the tiger have to run before it catches the deer$?$
• 🚩 Edit necessary | | 💬 “it is "behind a deer" and not tree”
1 flag
edited
0
Why and what is the use of the tree.

Tiger covers $40$ meter/minute
Deer covers $20$ meter/minute
Relative speed of tiger is $20$ meter/minute

Deer is ahead of the tiger by $50\times 8=400$ meters
Time taken $=400/20=20$ minutes
In 20 minutes tiger covers $20\times 40=800$ meters

Correct Answer: $800$

selected
0
third line in the solution should be 'relative speed'.  correct it please
1 vote

Tiger (runs) -->                                 Deer (runs) --->

Tiger----------------------------------------Tree--------------------------Tiger catch Deer (here)

|---------------------50 Leaps --------------|-------------x m-----------|

50*8 = 400 m .

|--------------------------------------------400 + x -------------------------|

Tiger(speed)=8*5=40m/s

Deer(speed)=5*4=20m/s

after t time tiger catch deer

t=(400+x) / 40 (tiger)

t=x / 20 (deer)

(400+x) / 40 = x/20

x=400

total time to catch deer = 400+x

= 400 + 400

= 800

its 800 meters....

edited
Tiger’s speed = (8 meter) * (5leaps) = 40m/minute

Deer’s speed = 20 m/minute

40t = 400 + 20t $\rightarrow t=20minutes$

Since, tiger’s speed * t = distance covered by tiger

Therefore distance covered by tiger = 40m/min * 20min = 800m
ago

## Related questions

1
1.2k views
if $a^2+b^2+c^2=1$ then $ab+bc+ac$ lies in the interval $[1,2/3]$ $[-1/2,1]$ $[-1,1/2]$ $[2,-4]$
A train that is $280$ metres long, travelling at a uniform speed, crosses a platform in $60$ seconds and passes a man standing on the platform in $20$ seconds. What is the length of the platform in metres?
A man can row at $8$ km per hour in still water. If it takes him thrice as long to row upstream, as to row downstream, then find the stream velocity in km per hour.
Ram and Ramesh appeared in an interview for two vacancies in the same department. The probability of Ram’s selection is $1/6$ and that of Ramesh is $1/8$. What is the probability that only one of them will be selected? $47/48$ $1/4$ $13/48$ $35/48$