GATE CSE 2014 Set 1 | Question: GA-8
in Quantitative Aptitude edited by
3,800 views
14 votes
Round-trip tickets to a tourist destination are eligible for a discount of $10\%$ on the total fare. In addition, groups of $4$ or more get a discount of $5\%$ on the total fare. If the one way single person fare is $Rs$ $100$, a group of $5$ tourists purchasing round-trip tickets will be charged $Rs$ __________
in Quantitative Aptitude edited by
by
3.8k views

4 Comments

This could have been made more trickier by changing the second statement as :

Groups of 4 or more get an additional discount of 5% on the net payable fare

In that case, I think first discount of 10% has to be applied on the total fare and on this amount obtained, a further discount of 5% need to be applied.

9
Directly give discount of 15% (means 1000(1-(15/100)))
1
As sir told above, I am already by default assuming it to be true
0

In my first attempt, I came across this interpretation. as a silly mistake :)

Is my approach correct?

  • In that case, first 10% discount on total fare 1000 will give 900.
  • Then 5 % discount on net payable fare 900 will give 845.

 

 

0

Subscribe to GO Classes for GATE CSE 2022

4 Answers

16 votes
 
Best answer
For individual, round-trip discount $10\%$ on TOTAL fare.

So, for each person, discount for Total fare of Rs. $200 =   200 \times 1.1 =20.$

So, for $5$ members discount $= 100$ rupees

For $5$ member group they is extra $5\%$ discount on TOTAL fare i.e.,  $5\times 200 \times  5\%= 50 $ rupees.

Total discount is $100+50=150.$

They have to pay $5 \times 200 - 150 = 850$ rupees
edited by

3 Comments

one doubt here--> as there are two discounts, why we are not applying the formula of net discount that is (x+y-xy/100) ??
2
How can you assume discount of 10 on total fair to 10 %??
0
Total fare for 5 persons = $1000$.

Total discount applicable = $10 + 5 = 15\%$ on the total fare.

Amount remaining after discount = $0.85 * 1000 = 850$.
2
5 votes
One way single person fare is 100. Therefore 2 way
is 200.

For 5 persons it is 200 x 5 = 1000

Now 1st discount is of 10 % on total fare, which is
100( 10 % of 1000). And as the group is of more than 4, 
an additional discount of 5 % on total fare, which is 
50( 5 % of 1000).

Hence total discount is equal to 100 + 50 = 150.

Therefore tickets are charged at Rs 1000 - 150 = 850. 
2 votes
Given that a group of 5 tourists purchasing round-trip tickets will get 5% (individual) + 10%(group of 4 or more) discount in total which is equal to 15%.

Total fare for a trip of 5 people = 5 * 200  = 1000

discount = 1000 * 15% = 150

Therefore total charge = 1000 - 150 = 850.
1 vote
850 rs is the correct answer.
Answer:

Related questions

Ask
Quick search syntax
tags tag:apple
author user:martin
title title:apple
content content:apple
exclude -tag:apple
force match +apple
views views:100
score score:10
answers answers:2
is accepted isaccepted:true
is closed isclosed:true