search
Log In
7 votes
1k views

Most experts feel that in spite of possessing all the technical skills required to be a batsman of the highest order, he is unlikely to be so due to lack of requisite temperament. He was guilty of throwing away his wicket several time after working hard to lay a strong foundation. His critics pointed out that until he addressed his problem, success at the highest level will continue to elude him. 

Which of the statement(s) below is/are logically valid and can be inferred from the above passage?

  1. He was already a successful batsman at the highest level.
  2. He was to improve his temperament in order to become a great batsman.
  3. He failed to make many of his good starts count.
  4. Improving his technical skills will guarantee success.
  1. iii and iv
  2. ii and iii
  3. i, ii and iii
  4. ii only
in Verbal Ability 1k views

2 Answers

14 votes
 
Best answer
"possessing all the technical skills" -  iv is false

"throwing away his wicket several time after working hard to lay a strong foundation" - iii is true

"he is unlikely to be so due to lack of requisite temperament" - ii is true

"success at the highest level will continue to elude him" - i is false

So, B.

selected by
1

Sir , I agree with the your explanation but I am confused at one point that I saw meaning of elude is like " chalaki se bach nikalna " or to escape or to avoid something so actually I am not able to infer the meaning of this statement 

success at the highest level will continue to elude him

so can u plz clarify this once .

0
That just means he won't be successful at highest level.
0
So he won't be successful at the highest level due to his temperament rght ?
1
yes..
1 vote

From the above passage following statements

  1. He was already a successful batsman at the highest level.         False
  2. He was to improve his temperament in order to become a great batsman.        True
  3. He failed to make many of his good starts count.    True
  4. Improving his technical skills will guarantee success. False

So statement (II) and (III) are true, so option B is right answer.

 

Answer:

Related questions

14 votes
3 answers
1
1.7k views
Alexander turned his attention towards India, since he had conquered Persia. Which one of the statements below is logically valid and can be inferred from the above sentence? Alexander would not have turned his attention towards India had he not conquered Persia. ... towards India. Since Alexander's kingdom extended to Indian borders after the conquest of Persia, he was keen to move further.
asked Feb 13, 2015 in Verbal Ability jothee 1.7k views
9 votes
2 answers
2
858 views
Extreme focus on syllabus and studying for tests has become such a dominant concern of Indian student that they close their minds to anything ___________ to the requirements of the exam. related extraneous outside useful
asked Feb 13, 2015 in Verbal Ability jothee 858 views
11 votes
3 answers
3
1.3k views
The Tamil version of __________ John Abraham-starrer Madras Cafe __________ cleared by the Censor Board with no cuts last week, but the film's distributor _______ no takers among the exhibitors for a release in Tamilnadu _______ this Friday. Mr., was, found, on a, was, found, at the, was, found, on a, being, find at
asked Feb 13, 2015 in Verbal Ability jothee 1.3k views
3 votes
1 answer
4
431 views
Ms. $X$ will be in Bagdogra from $01/05/2014$ to $20/05/2014$ and from $22/05/2014$ to $31/05/2014$. On the morning of $21/05/2014,$ she will reach Kochi via Mumbai. Which one of the statements below is logically valid and can be inferred from the above sentences? Ms. $X$ will ... one day in May. Ms. $X$ will be only in Kochi for one day in May. Only Ms. $X$ will be in Kochi for one day in May.
asked Feb 12, 2016 in Verbal Ability Akash Kanase 431 views
...